• Home
  • Over
  • Blog
  • Contact
    • Disclaimer
    • Privacyverklaring

Handige Baktips

De beste tips voor in de zoete keuken!

  • tips & trucs
    • Basiskennis
    • Decoreren
    • materialen
    • Omrekenen
    • technieken
    • Overig
  • Soort gebak
    • bonbons en truffels
    • brood
    • brownies
    • cake en taart
    • Cupcakes en muffins
    • ijs
    • koekjes
    • pancakes
    • schuimpjes
    • vullingen en toppings
  • Ingrediënten
    • Baking soda en bakpoeder
    • boter
    • chocolade
    • eieren
    • soorten bloem/meel
    • suiker
    • vanille
    • meer ingrediënten
    • ingrediënten vervangen
  • Bewaren

Wat is het verschil tussen meel en bloem?

7 meidoor Laura Kieft34

verschil tussen meel en bloem

Bloem en meel zijn ingrediënten waarvan veel mensen niet precies weten wat het verschil is. En dan wil het ook nog weer eens zo zijn dat in recepten meestal over bloem wordt gesproken, maar vrijwel nooit over meel. Kun je dan echt geen meel gebruiken? Natuurlijk wel, als je maar weet wat het verschil tussen meel en bloem is. Een wit brood kun je bijvoorbeeld niet maken van tarwemeel. Vandaag leg ik je uit wat de verschillen zijn, maar ook dat er veel meer soorten meel en bloem zijn dan je misschien denkt.

Verschillende soorten

Laten we beginnen bij het feit dat er heel veel soorten meel en bloem zijn. Meel is een vermalen graansoort en daar zijn dus heel veel soorten van. Al zul je misschien het meest bekend zijn met tarwemeel en tarwebloem.

Naast tarwe heb je bijvoorbeeld ook nog rogge en maïs. Daar wordt dus roggemeel/roggebloem en maïsmeel/maïsbloem van gemaakt! Van elke graansoort kan dus een meel en een bloem worden gemaakt.

Meel

Meel is een graansoort die vermalen is. De onderdelen van de korrel blijven grotendeels behouden waardoor alle voedingsstoffen er nog inzitten. Meel is daardoor ook heel voedzaam.

De structuur van meel is grover dan bloem, dit komt omdat de zemelen en kiemen nog aanwezig zijn.

Bloem

Bloem is gezeefd meel. Tijdens het zeven worden de zemelen en kiemen eruit gezeefd en blijft er bloem over. De voedingsstoffen zijn dus uit het meel verwijderd.

De structuur van bloem is ook fijner dan die van meel. Omdat de zemelen en kiemen er uit zijn gehaald. Er bestaan ook weer verschillende soorten bloem. Patentbloem bijvoorbeeld, maar ook Zeeuws bloem en zelfrijzend bloem (wat in de winkel zelfrijzend bakmeel het, om het overzichtelijk te houden 😉 ). Over deze verschillende soorten bloem zal ik binnenkort een uitgebreider artikel schrijven.

Voor nu weet je in ieder geval wat het verschil is tussen bloem en meel! Om nog even op het brood terug te komen. Wit brood maak je dus van tarwebloem en bruin brood van tarwemeel.

Wist jij wat het verschil tussen meel en bloem is?

Dit vind je misschien ook leuk

Tip: cacaostrooier voor bloem en poedersuiker gebr...
Verschillende soorten bloem
Het verschil tussen fondant en marsepein
Dit is het nut van je bloem zeven

In categorie: basiskennis, soorten bloem/meel34 Reacties

Over Laura Kieft

Bakkende zoetekauw | Likt beslagkommen uit | Bakken is niet moeilijk | Schrijft bakboeken | De Bakstrijd | Laurasbakery.nl

« Zo kun je het best truffels bewaren
Tip: Rosti Mepal spatdeksel »

Reacties

  1. Joyce zegt

    7 mei 2015 op 09:32

    Interessant artikel. Volgens mij worden ze regelmatig fout door elkaar gebruikt.

    Beantwoorden
  2. chucky1012 zegt

    7 mei 2015 op 22:29

    Leuk om dit te weten……

    Beantwoorden
  3. Winny Broens zegt

    8 mei 2015 op 08:51

    Als ik het goed begrijp is meel een completer dus gezonder product dan bloem. Zijn bloem en meel ook onderling uitwisselbaar, m.a.w. kun je waar bloem in het recept voorgeschreven staat ook meel gebruiken of hebben de producten verschillende eigenschappen?

    Beantwoorden
    • Handige Baktips zegt

      8 mei 2015 op 11:39

      Voor veel recepten zijn bloem en meel onderling goed uitwisselbaar, maar voor een wit brood heb je dus echt bloem nodig. Ik zal eens meer aandacht aan besteden aan deze toepassingen! 😀

      Beantwoorden
  4. Henriette zegt

    8 mei 2015 op 10:33

    Leuk dat je hier aandacht aan besteed en er is ook nog zeeuwse bloem weer anders van samenstelling

    Beantwoorden
    • Handige Baktips zegt

      8 mei 2015 op 11:37

      Klopt inderdaad, hier wil ik binnenkort meer aandacht aan besteden 🙂

      Beantwoorden
  5. Murielle zegt

    8 mei 2015 op 12:46

    Ik was hier al wel mee bekend, nog niet zo heel lang overigens. Maar ik bak graag mijn eigen pizzadeeg.

    Door dit weetje bak ik nu heerlijke speltbodems.

    Nu vraag ik me af. Is speltbloem inderdaad gezonder dan tarwebloem? Of maakt dat met een bloem niet uit.

    Beantwoorden
    • Handige Baktips zegt

      8 mei 2015 op 17:15

      Goede vraag. Ik ga het uitzoeken en dan neem ik het mee voor het artikel over de verschillende soorten bloem 😉

      Beantwoorden
  6. Yolanda zegt

    8 mei 2015 op 13:38

    Interessant ! Ik ben ook benieuwd naar je artikel over bloem. Ik twijfel altijd of ik nou (bijvoorbeeld bij AH) tarwebloem moet nemen ((basic wheat flower eigen merk) of patentbloem (waar dan ook weer tarwebloem onder gedrukt staat). Verwarrend hoor

    Beantwoorden
    • Handige Baktips zegt

      8 mei 2015 op 17:14

      Begrijp ik heel goed. Eerlijk gezegd vind ik het zelf ook nog wel eens verwarrend. Ik ga mij er in verdiepen en schrijf hier binnenkort een artikel over! 🙂

      Beantwoorden
  7. geertruida Messinger zegt

    17 augustus 2015 op 16:59

    wat is zeeuwse bloem ? Is het whole weat

    Beantwoorden
    • Handige Baktips zegt

      18 augustus 2015 op 14:58

      whole wheat is volkoren, Zeeuwse bloem is echt Nederlands, weet niet of dat in het buitenland ook verkrijgbaar is.

      Beantwoorden
      • Geertruida Messinger zegt

        4 september 2017 op 20:28

        Nee, maar als ik precies weer wat het is ? Of wat ik inplaats van zeeuwse blown kan gebruiken.

        Beantwoorden
        • Laura Kieft zegt

          5 september 2017 op 08:59

          Zeeuwse bloem wordt meestal voor koekjes gebruikt, je kun vaak ook gewoon patent- of tarwebloem gebruiken.

          Beantwoorden
        • Hans zegt

          6 september 2017 op 21:42

          Zeeuwse bloem is bloem van een zeeklimaat. Deze bloem bezit minder krachtige eiwitten en zal dus tijdens het bakken iets meer gaan drijven. Patent bloem groeit (meestal)in een landklimaat en is van hogere kwaliteit. Dit heeft enkel te maken met het klimaat waar het graan is gegroeid. Vochtige (zeeklimaat) of droge (landklimaat) omgeving. Een ezelsbruggetje om het verschil “M”eel en bloem uit elkaar te houden is Meel is “M”et zemelen en Bloem zonder. Ook in de patentbloem zijn nog verschillen dit heeft weer te maken met de soort maling. Dit gaat echter te ver om hier even uit te leggen.

          Beantwoorden
  8. miep zegt

    7 april 2016 op 08:49

    Ben vanmorgen voor het eerst op je website geland. Wilde gewoon even kwijt, dat ik het echt bewonderingswaardig vind, hoeveel moeite en tijd investeerd om ons wijzer te maken. Mensen zoals jij maken de wereld beter!!

    Beantwoorden
    • Handige Baktips zegt

      11 april 2016 op 13:05

      Wat lief, dank je wel 🙂

      Beantwoorden
  9. Anna zegt

    9 augustus 2016 op 22:49

    Kan ik I.p.v. Bloem wat anders gebruiken om het bakblik te bepoederen?
    Kan het met Tarwemeel bv.?
    Groetjes

    Beantwoorden
    • Handige Baktips zegt

      10 augustus 2016 op 19:17

      Ja hoor, als het maar een soort bloem/meel is

      Beantwoorden
  10. Anna zegt

    9 augustus 2016 op 22:51

    ook voor het eerst op deze site en aangemeld,
    Fijn om wat mer te weten te komen over bakken.
    Groetjes

    Beantwoorden
  11. Anna zegt

    11 augustus 2016 op 19:53

    Heel hartelijk dank voor uw reactie.
    Kan ik mijn tarwemeel gebruiken.
    Hartelijk groeten Anna

    Beantwoorden
  12. yvette naert zegt

    10 oktober 2016 op 19:54

    Ik denk dat meel heel moeilijk te vinden is in grootwarenhuizen . In België toch .
    Dat zou ik wel meer willen gebruiken maar vindt het nergens .

    Beantwoorden
  13. Gonny zegt

    23 december 2016 op 17:18

    Wat een handige, mooie en overzichtelijke site. Leerzaam. Hoef nu niet meer naar de winkel om toch te kunnen bakken ?

    Beantwoorden
  14. Anne Dayman zegt

    9 maart 2017 op 01:40

    Hier in Edmonton, Alberta, Canada is een Bakker die van Nederland komt. Witte brood van deze bakker is zo lekker dat ik me afvraag of hij een smaak aan de deeg toevoegt. Misschien vanilla suiker, kan dat zijn?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      9 maart 2017 op 09:00

      In principe wordt er geen vanillesuiker aan een wit brood toegevoegd, maar misschien doet deze bakker dat wel 😉

      Beantwoorden
  15. Walter Vanhees zegt

    10 maart 2017 op 20:58

    Met dank uit het Hageland. Kun je ook meel/bloem -molens, leveranciers in BE vermelden?

    Beantwoorden
  16. Elly zegt

    11 maart 2017 op 00:28

    Mijn vraag is “” in mijn brood recept heb ik “”volkorenbloem nodig

    kan het ook met v korenmeel?

    en maismeel kan dat ook polenta gries een opsie zijn ?

    ik hoop dat je mij uit de droom kan helpen

    PS ik kan ook nergens volkorenbloem vinden raar toch “””patent misschien een opsie ?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      12 maart 2017 op 10:26

      voor volkorenbloem kun je vaak ook gewoon tarwebloem gebruikten. Maïsmeel is in principe niet door polenta gries te vervangen.

      Beantwoorden
  17. Pauline zegt

    19 april 2017 op 17:50

    Kun je van meel ook cake of plaatsen bakken?

    Beantwoorden
    • Lian van Rens zegt

      20 april 2017 op 13:53

      Voor veel recepten zijn bloem en meel onderling goed uitwisselbaar.

      Beantwoorden
  18. Pauwels guido zegt

    5 juni 2017 op 12:26

    Welk verschil is er tussen tarwemeel van b.v.b Albert Hein,Colruyt,Lidl ,aveve en bloemmolens?
    En welk verschil van brood krijgt men?
    Mijn brood is meestal veel te droog.

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      6 juni 2017 op 11:14

      Tussen de verschillende supermarkten durf ik niet te. zeggen, ik denk dat dit dicht bij elkaar ligt. Als je brood droog is kan dat ook te maken hebben met een te hete oven of te lang bakken.

      Beantwoorden
    • Hans zegt

      6 september 2017 op 21:57

      Probeer iets meer vocht toe te voegen aan je deeg. Wat je ook kan proberen is een beetje boter mee in je deeg verwerken blijft het ook iets malser van. Te lang bakken kan ook oorzaak zijn te heet is vreemd meeste huishoudelijke ovens komen tot max 250 graden. Brood bak je meestal tussen de 230 – 260 graden.

      Beantwoorden
  19. Bert zegt

    5 augustus 2017 op 17:48

    Als bindmiddel voor soep of saus ?bert

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hi! Ik ben Laura en hier op Handige Baktips verzamel ik voor jullie – je raadt het al – de handigste baktips en de leukste weetjes op bakgebied. Vanaf nu geen misbaksels meer in de keuken, met deze tips gaat het zeker lukken! Liefs, Laura

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Bestel mijn tweede boek

Bestellen | Meer informatie

Nooit meer een blogpost missen!

Schrijf je in en ontvang een e-mail zodra er een nieuw artikel online staat.

Tips toepassen in recepten

recepten HB - tekst

Koop mijn eerste boek!

Lauras Bakery_omslag_09.indd

De populairste en laatste artikelen

  • Popular
  • Comments
  • Latest
  • Today Week Month All
  • Oven: boven- en onderwarmte of hetelucht? Oven: boven- en onderwarmte of hetelucht?
  • Droog of plakkerig deeg werkbaar maken Droog of plakkerig deeg werkbaar maken
  • Botercrème een smaakje geven Botercrème een smaakje geven
  • Wat is het verschil tussen meel en bloem? Wat is het verschil tussen meel en bloem?
  • Alles over bladerdeeg hapjes bewaren Alles over bladerdeeg hapjes bewaren
  • Bakken met gevriesdroogd fruit Bakken met gevriesdroogd fruit
  • Siliconen of metalen bakvormen? Siliconen of metalen bakvormen?
  • Biscuit voorbereiden en bewaren Biscuit voorbereiden en bewaren
  • Verschillende soorten meringue Verschillende soorten meringue
  • Wanneer is mijn baksel gaar? Wanneer is mijn baksel gaar?
  • Today Week Month All
  • Cake of biscuit, wanneer gebruik je welke? Cake of biscuit, wanneer gebruik je welke?
Ajax spinner

facebook

Laura’s Bakery

Laura's Bakery

Op zoek naar heerlijke recepten waar je de handige baktips op toe kan passen? Die vind je op Laura's Bakery!