• Home
  • Over
  • Blog
  • Contact
    • Disclaimer
    • Privacyverklaring

Handige Baktips

De beste tips voor in de zoete keuken!

  • tips & trucs
    • Basiskennis
    • Decoreren
    • materialen
    • Omrekenen
    • technieken
    • Overig
  • Soort gebak
    • bonbons en truffels
    • brood
    • brownies
    • cake en taart
    • Cupcakes en muffins
    • ijs
    • koekjes
    • pancakes
    • schuimpjes
    • vullingen en toppings
  • Ingrediënten
    • Baking soda en bakpoeder
    • boter
    • chocolade
    • eieren
    • soorten bloem/meel
    • suiker
    • vanille
    • meer ingrediënten
    • ingrediënten vervangen
  • Bewaren

Planning bij een taart decoreren

18 jundoor Laura Kieft43

Planning bij een taart decoreren

Wie met enige regelmaat taarten decoreert weet dat er heel wat werk bij komt kijken. Er gaat meer tijd in zitten dan je vaak denkt, een beetje mooie taart van één of twee lagen kost mij toch echt wel zo’n 8 uur. Van het bakken van de biscuits tot het plakken van de laatste decoratie op de taart. Een goede planning is daarom onmisbaar, zeker als je taarten op bestelling maakt en de klant om 10:00 uur op de stoep staat of je de taart op tijd moet bezorgen.

Veel dingen kun je voorbereiden, maar je kunt zeker niet te vroeg beginnen met alle onderdelen. De taart moet immers wel vers zijn op het moment dat deze geserveerd wordt. In dit artikel probeer ik wat tips te geven voor het maken van een planning van een gedecoreerde taart. Of dit nou een verjaardagstaart is of een bruidstaart, plannen is hierbij belangrijk.

Welke taart ga je maken?

Bepaal eerst wat voor soort taart je wilt maken. Bak je een biscuit of een cake voor de basis, waarmee ga je hem vullen en natuurlijk hoe wil je hem decoreren? Denk de taart al helemaal uit van A tot Z. Kijk hoeveel tijd je hebt in de dagen voor de deadline. Kun je alles vers bakken, of ben je druk en bak je de cakes al eerder die je tot die tijd in de vriezer bewaart? Ditzelfde geldt voor het maken van decoraties. Heb je decoraties die moeten uitharden? Dan kun je die al ruim van tevoren maken, begin daar niet op het laatste moment mee.

planning bij een taart decoreren

Taart en vulling

De cakes of biscuits kun je al ruim van tevoren maken en in de vriezer bewaren. Doe dit maximaal 2-3 maanden van tevoren. Ook een botercrème kun je nu al maken en invriezen. Hou er rekening mee dat deze wel een tijdje nodig heeft om te ontdooien en dat je misschien nog wel even moet opkloppen in verband met schiften. Haal de cakes, biscuits en/of vullingen een avond voordat je begint uit de vriezer en zet in de koelkast. Zo kan het rustig ontdooien en is het de volgende dag klaar voor gebruik.

Genoeg tijd? Je hoeft het natuurlijk niet in te vriezen, je kunt het ook kort van tevoren maken. Bepaal hoeveel tijd je hiervoor nodig denkt te hebben en wanneer je wilt starten met vullen, bekleden en decoreren.

Decoraties

Sommige decoraties kun je prima van tevoren maken. Alle decoraties die moeten/mogen uitharden kun je al een paar weken van tevoren maken. Bewaar deze decoraties in luchtdicht afgesloten bakjes. Dan heb je daar geen omkijken meer naar.

Het maken van de taart

Begin maximaal 2 dagen van tevoren met het vullen en decoreren van de taart, een dag van tevoren kan natuurlijk ook. Dat hangt maar net af van hoeveel tijd je nodig hebt. Op de tweede of derde dag voor de deadline haal je ’s avonds de taarten en vullingen uit de vriezer. Heb je ze niet van tevoren gemaakt? Bak ze dan op deze dag. Dan kunnen ze goed afkoelen wanneer je op de volgende dag begint met vullen en decoreren.

In de twee dagen (of één dag) voor de deadline kun je de biscuits of cakes in lagen snijden en vullen. Smeer ze netjes af en laat even opstijven in de koelkast. Bekleed de taart daarna met fondant of marsepein. Meerdere lagen? Stapel de taart dan gelijk. Je kunt nu ook gaan decoreren. Maak alle decoraties die je nog moest maken en bevestig deze gelijk op de taart. Ook de decoraties die je van tevoren hebt gemaakt kun je nu bevestigen.

Op de dag zelf wil je nog zo min mogelijk hoeven doen. Bevestig een mooie taarttopper pas op het laatst. Wordt de taart opgehaald? Geef hem dan los mee. Bezorg je de taart? Bevestig hem dan op locatie. Dit geldt voor alle decoraties die lastig te vervoeren zijn.

Nog wat extra tips

  • Maak je een taart in opdracht? Zorg dat je weet wat je doet. Je hebt immers een betalende klant, dit is niet het moment om te experimenteren met nieuwe technieken en smaken met de kans dat er iets mislukt. Wil je iets nieuws proberen? Zorg dat je het van tevoren al een keer geoefend hebt.
  • Hou rekening met het soort vullingen. Weet je dat de bruidstaart minstens 2 uur buiten een koeling zal staan en het is daar warm? Gebruik dan geen slagroom of andere vullingen die koel moeten blijven. Hier vind je lekkere recepten voor vullingen.
  • Moet je een taart op locatie bezorgen? Vraag of daar ter plekke een koeling is. Is die niet aanwezig, hou hier dan rekening mee qua vullingen!
  • Maak je een speciale taarttopper of andere decoratie die belangrijk zijn in het ontwerp? Maak er dan voor de zekerheid twee. Je wilt niet het risico lopen dat een mooie taarttopper een aantal dagen heeft liggen drogen en breekt op het moment dat je hem op de taart zet, dan heb je in ieder geval nog een reserve.
  • Lees in dit artikel hoe je een gedecoreerde taart het best kunt bewaren.

In categorie: cake en taart, decoreren43 Reacties

Over Laura Kieft

Bakkende zoetekauw | Likt beslagkommen uit | Bakken is niet moeilijk | Schrijft bakboeken | De Bakstrijd | Laurasbakery.nl

« 5 Baktips van: Hilde de Vries – Meringue Girls
Waarmee moet je een taart afsmeren? »

Reacties

  1. chucky1012 zegt

    18 juni 2015 op 10:34

    Zeer handige tips voor een goede voorbereiding om een taart die men zelf bakt op tijd klaar te hebben.

    Beantwoorden
  2. Lianne zegt

    7 juli 2015 op 11:59

    Dus als ik het goed begrijp kan ik gewoon mijn marsepeinen en/of fondant decoratie gewoon een paar dagen van te voren maken, luchtdicht verpakken en op de dag voor aflevering op de taart plakken?

    Beantwoorden
    • Handige Baktips zegt

      13 juli 2015 op 14:03

      Ja, dat klopt helemaal! Als ze zacht moeten blijven zou ik ze wel zo kort mogelijk van tevoren maken, ze zullen altijd wel iets uitharden wanneer je ze luchtdicht verpakt.

      Beantwoorden
  3. ria zegt

    16 januari 2016 op 14:04

    Ik heb van mijn nichtje weleens gehoord dat zij bv. een afbeelding die op een taart moest komen van te voren maakte en in de diepvries bewaarde tot de avond van te voren en dan pas de taart af ging maken.

    Beantwoorden
  4. Maaike zegt

    22 maart 2016 op 19:12

    Hoi Laura,

    Ik wil graag voor 1ste en 2de paasdag een fondant taart maken.
    Nu wil ik even checken of ik het goed heb begrepen.

    Ik kan beide taarten zaterdag avond bakken en zondag ochtend decoreren?
    De ene word dan zondag al gegeten en de andere is voor maandag.
    Hoe kan ik deze het beste bewaren? Wel in de koelkast?

    Bedankt,
    groetjes Maaike

    Beantwoorden
    • Handige Baktips zegt

      23 maart 2016 op 09:33

      Je hebt het goed begrepen 🙂 Hier lees je meer over het bewaren: https://handigebaktips.nl/gedecoreerde-taarten-bewaren/

      Beantwoorden
  5. Marjolein zegt

    30 mei 2016 op 10:10

    Hallo Laura, een vraagje: Voor een taart van 30 cm doorsnee, kan ik daar het beslag van 9 eieren voor het biscuit in één keer in de machine doen en word het dan wel luchtig, is de kom dan niet te vol? En zo niet hoe doe jij dat dan, twee keer een beslag van 4 eieren maken en bij elkaar doen in een vorm of bak je dan twee lage taarten en stapel je die later op elkaar als zijnde 1 taart? Ben er niet helemaal uit en het is voor de bruidstaart voor mijn ouders die 50 jaar getrouwd zijn eind van de week dus het moet wel perfect zijn natuurlijk. 🙂 Alvast bedankt.

    Marjolein

    Beantwoorden
    • Handige Baktips zegt

      1 juni 2016 op 16:20

      ik heb eerlijk gezegd nog niet eerder zo’n grote taart gemaakt. Zou even kijken wat er in het boekje van jouw mixer staat en wat hij aankan qua hoeveelheid, want dat is natuurlijk altijd verschillend.

      Beantwoorden
  6. Marjolein zegt

    1 juni 2016 op 18:55

    Hij is al klaar ennn………gelukt! 🙂 mocht jij het ook een keer moeten maken; er kunnen 6 eieren maximaal in, dus ik heb een beslag van 5 gemaakt en één van 4, en die heb ik gelijk gebakken, dus eerst die van 5 in de vorm en toen gelijk die van 4 gedraaid en daar bovenop gedaan.

    Groetjes,

    Marjolein

    Beantwoorden
  7. Nienke zegt

    23 september 2016 op 20:53

    Hoi, ik ga een stapeltaart maken vam 4 lagen, die wil ik de dag voor het feest vullen, afameren en met fondant bekleden. Decoraties op de dag zelf aanbrengen. Maar nu mijn vraag; hoe bewaar ik een 4laags stapeltaart bekleed met fondant ik de koelkast? Hoe dek ik dat af?

    Beantwoorden
    • Handige Baktips zegt

      30 september 2016 op 16:40

      Misschien met keukenfolie?

      Beantwoorden
  8. mandy zegt

    29 november 2016 op 14:13

    Hoi,
    Ik heb mijn bisciutdeeg in de vriezer en vraag me af hoe lang het na het ontdooien goed is.

    Kan ik mij bisciutdeeg donderdagavond uit de vriezer halen, in de ijskast laten ontdooien, vrijdagochtend vullen en bekleden/decoreren en zaterdag opeten?
    En kan ik mijn 2de bisciutdeeg donderdagavond uit de vriezer halen, in ijskast laten ontdooien, vrijdag vullen bekleden/decoreren en zondag pas opeten?

    Ik maak voor de verjaardag van mijn dochter twee fondant taarten, verjaardag wordt gevierd op zaterdag en zondag vandaar mijn vragen.

    De taarten worden gevuld met botercreme (roomboter, poedersuiker, 2 el Nutella) en aardbeienjam, het wordt bekleed met fondant en een eetbare print. Kan ik de taarten in de ijskast bewaren of liever er buiten?

    Beantwoorden
    • Handige Baktips zegt

      1 december 2016 op 09:29

      Wat je noemt qua ontdooien tot eten kan prima. Liefst bewaren buiten de koelkast op een koele plek. De botercrème die je noemt is trouwens niet de beste (lekkerste) optie om een taart mee te vullen. Ik heb een botercreme recept op Laura’s Bakery staan wat daar wel erg lekker voor is en je ook makkelijk allerlei smaakjes kunt geven.

      Beantwoorden
      • Mandy zegt

        1 december 2016 op 12:36

        Bedankt voor je antwoord. Dan ga ik beide taarten donderdag uit de vriezer halen.
        Bedankt voor de tip ik ga kijken. Het is mijn eerste keer dat ik een fondant taart maak.
        Die botercreme recepten hoeven ook niet in de koelkast gewoon op een koele plek?

        Beantwoorden
        • Handige Baktips zegt

          2 december 2016 op 10:55

          Koele plek is prima inderdaad, anders wordt de vulling te hard en dat is ook niet lekker. Zo kun je hem gewoon gelijk aansnijden.

          Beantwoorden
  9. Linda zegt

    11 december 2016 op 22:43

    Ik heb voor mijn babyshower een super mooie taart gehad. Nu wil ik de draak van fondant graag bewaren. En in de vitrinekast plaatsen. Maar hoe doe ik dit het beste. Ik hoorde dat dit met haarlak erover heen sprayen kan???
    Heeft iemand tips?

    Beantwoorden
    • Handige Baktips zegt

      12 december 2016 op 10:52

      In principe kun je hem ook gewoon zo neerzetten. Haarlak is een beetje ter bescherming, maar in een vitrinekast heeft het dat ook al.

      Beantwoorden
  10. Christa Meijer zegt

    17 maart 2017 op 19:23

    Ik moet dinsdag, een taart afleveren en daar ter plekke stapelen en bloemen er op zetten. Hij is 4 hoog. 30,25,20,en 15 cm.
    Ik wilde morgen (zaterdag)met het bakken beginnen , en zondag vullen en afsmeren, en maandag marsepein er om doen en de decoratie om de taart voor zo ver dat kan. Vraag is: is deze planning goed?
    Groeten Christa Meijer

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      18 maart 2017 op 11:17

      Ik zou persoonlijk voor een taart in opdracht hem verser willen afleveren, maar het is niet onmogelijk zoals jij het beschrijft. Hangt er natuurlijk ook vanaf welke recepten/vullingen je gebruikt en wat je met je klant besproken hebt.

      Beantwoorden
  11. Wim zegt

    24 maart 2017 op 08:12

    Hallo mijn naam is Maria ik ga een Bruidstaart maken voor mijn dochter nu wil ik de taart decoreren met parelranden van rolfondant kan ik die ook vooruit maken mvg Maria

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      27 maart 2017 op 16:22

      Dat zou ik niet doen, die wil je namelijk nog soepel hebben als je ze om de taart heen plaatst.

      Beantwoorden
  12. Petra zegt

    7 april 2017 op 08:55

    Hoi Laura,

    Ik moet voor morgen een Naked taart maken heb vandaag de botercreme al gemaakt de taart is zonder fruit, hoelang blijft de naked taart vers en wanneer is het beste om het te smeren, droog het niet uit?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      9 april 2017 op 10:38

      Misschien heb je hier iets aan: https://handigebaktips.nl/taart-bewaren/
      (onder het kopje ‘bewaren’ bovenaan de site staan nog veel meer van dit soort artikelen)

      Beantwoorden
  13. Karin zegt

    24 april 2017 op 14:07

    Hoi Laura,

    Ik ga voor mijn zoontjes verjaardag een taart maken en nu zit ik een beetje met de planning. Ik wil een taart maken met 2 lagen vulling, 1 laag met Zwitserse room en een laagje aardbeienjam eronder en 1 laag met aardbeien botercreme met een laagje aarbeienvlaaivulling erop. We vieren zijn verjaardag op een zaterdag, maar ik moet de dag ervoor gewoon werken. Kan ik de taarten donderdag al bakken, vullen en afsmeren, dat ik vrijdag alleen de fondant nog maar hoef te doen? Ik heb al wel begrepen dat ik eventuele decoraties van fondant wel eerder al kan maken, als ik ze maar luchtdicht verpak om te bewaren.
    Groeten Karin

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      25 april 2017 op 09:10

      Ja hoor, dat kan prima. Veel plezier met bakken alvast!

      Beantwoorden
  14. Anouk zegt

    11 mei 2017 op 17:28

    Hoi Laura,

    Wat een leuke en interessante site is dit! Ik heb echter nog wel een vraag waarvan ik hoop dat u mij net het antwoord kunt geven die ik nog zoek.

    Ik wil vrijdag een biscuit taart maken ( twee ) die op elkaar gezet worden. Ik ga de biscuit taart bakken, vullen met o.a. botercrème en banketbakkersroom. De onderste taart wordt met botercrème afgesmeerd en versierd met sprinkels. De bovenste taart wordt met fondant bekleed.

    De taart is dan vrijdag klaar, hooguit zaterdagochtend de laatste details aanbrengen, maar kan ik dit dan nog goed bewaren tot zondag? Kan ik de taarten dan beter apart in de koelkast bewaren in huishoudfolie of juist buiten de koelkast in een luchtdichte trommel? Ik heb namelijk te maken met fondant en botercrème met sprinkels. Gaat dit niet zweten als ik het in de koelkast doe én wordt het juist weer niet te droog als ik het buiten de koelkast bewaar?

    Ik hoor heel graag van u! Alvast erg bedankt!

    Anouk

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      12 mei 2017 op 08:19

      fondant tegen botercrème aan is niet een goede combinatie om te bewaren, je fondant zal dan smelten. De sprinkles kunnen ook uitlopen door vocht uit de crème. Je kunt ze beter los van elkaar bewaren en dan zondag afmaken. Of op zaterdag maken, dan zijn ze nog verser ook.

      Beantwoorden
  15. Vanessa zegt

    5 juli 2017 op 21:16

    Zeer goed artikel!

    Beantwoorden
  16. Sanne zegt

    15 november 2017 op 22:53

    Even een extra check…

    Ik wil op dinsdag een biscuitbodem maken en deze op donderdagavond vullen en decoreren met fondant.
    Nu wordt deze taart pas op zondagmiddag opgegeten, hoe kan ik deze het beste bewaren?
    En welke vulling kan ik het beste gebruiken?

    Hartelijk bedankt!

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      16 november 2017 op 08:48

      Zoals je in de planning kunt lezen houd ik hier een krappere planning aan tussen bakken en eten. Ik zou even kijken of je de taart korter van tevoren kunt maken als je hem pas op zondagmiddag gaat eten.

      Beantwoorden
      • Sanne zegt

        18 november 2017 op 11:43

        Qua planning is dat niet mogelijk, is het mogelijk om de taart dan volledig in te vriezen en zondagochtend uit de vriezer halen? Welke materialen kan ik dan gebruiken?

        Beantwoorden
        • Laura Kieft zegt

          20 november 2017 op 09:34

          Je kunt hem inderdaad in zijn geheel invriezen. Daarover lees je meer bij het bewaren van (gedecoreerde) taarten.

          Beantwoorden
  17. Saar zegt

    12 december 2017 op 15:24

    Hi Laura,

    Ik moet over 3 weken voor cupcakes en een 3 tier taart een hoop fondant versieringen hebben.
    Kan ik deze nu al maken en in een luchtdichte doos bewaren zodat ik ze over 2.5 week alleen maar erof hoef te decoreren?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      12 december 2017 op 16:21

      Dat kan, houd er wel rekening mee dat de decoraties wat zullen uitharden. Vormen is dus niet meer mogelijk, maar wellicht maakt dat voor jouw decoraties niet uit.

      Beantwoorden
  18. An zegt

    15 januari 2018 op 18:44

    Beste Laura,

    Ik heb voor aanstaande zaterdag al mijn cakes gebakken, doormidden gesneden en in de vriezer gestopt. Nu vraag ik me af, had ik het eerst liever kunnen crumb coaten en dan in de vriezer kunnen zetten of pas decoreren als ik ze heb laten ontdooien?
    Nog een vraagje zaterdagmiddag wordt de taart aangesneden, wanneer kan ik het beste de cakes decoreren? ik decoreer het met buttercream icing.

    Ik woon waar het lekker warm is en de vochtigheidsgraad ook hoog is. Het liefst wil ik het vrijdag decoreren, zodat ik zaterdag alleen hoef weg te brengen en de caketopper erop te zetten.

    nog een laatste vraag, hoe lang kan je een cake/taart, die ontdooit is, buiten de koeling bewaren gekeken mijn klimaat?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      16 januari 2018 op 09:48

      Je had hem ook al met crumbcoat kunnen invriezen, maar zoals je het nu gedaan hebt is ook prima. Vrijdag maken kan wel, maar dan zou ik hem wel in de koelkast zetten tot hij nodig is (liefst in een afsluitbare bak ivm vocht). Met warmte zou ik hem ook zeker niet te lang buiten de koeling bewaren, hooguit 1-2 uur denk ik. Al is dit ook afhankelijk van de vulling en hoe stevig de icing is.

      Beantwoorden
  19. Maryam zegt

    31 januari 2018 op 12:43

    Hoi Laura,

    Ik heb over een aantal weken een bruidstaart op de planning staan en ben in die periode ook erg druk. Ik wil de taart het liefst gevuld en afgesmeerd met chocoladeganache invriezen. Kan dit? En hoe lang moet de taart dan ontdooien? Na het ontdooien wil ik de taart bekleden met fondant en decoreren. Kan ik eventueel ook afsmeren én bekleden en dan invriezen?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      31 januari 2018 op 13:36

      In dit artikel staat meer over het bewaren/invriezen van gedecoreerde taarten. Met ganache invriezen kan, hoe lang ontdooien duurt hangt helemaal af van het formaat.

      Beantwoorden
  20. Brenda zegt

    13 maart 2018 op 11:44

    Hoi Laura,

    Ik moet voor morgenavond twee biscuits bakken. Kan ik deze vanavond al bakken om morgen te vulllen en te versieren? Bewaar ik de gebakken bescuits best in de ijskast of buiten de ijskast onder een stolp?
    Alvast bedankt

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      14 maart 2018 op 10:07

      Die kun je prima voorbereiden, je bewaart ze verpakt buiten de koelkast.

      Beantwoorden
  21. Trien zegt

    23 mei 2018 op 12:10

    Hoi Laura, kan ik de taart met fondant bekleed in de koelkast bewaren tot de andere dag? En waar kan ik de decoratie mee vastzetten?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      24 mei 2018 op 15:49

      Dat kan. Decoraties vastzetten kan met onder andere eetbare lijm en Royal icing.

      Beantwoorden
  22. Cocky zegt

    11 september 2018 op 14:42

    Hoi Laura

    Ik moet Zaterdag al vroeg een taart met fondant afleveren , kan ik die Vrijdag al maken en kan ik hem dan buiten de koelkast op een koele plaats bewaren en moet ik hem dan nog ergens mee afdekken

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hi! Ik ben Laura en hier op Handige Baktips verzamel ik voor jullie – je raadt het al – de handigste baktips en de leukste weetjes op bakgebied. Vanaf nu geen misbaksels meer in de keuken, met deze tips gaat het zeker lukken! Liefs, Laura

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Bestel mijn tweede boek

Bestellen | Meer informatie

Nooit meer een blogpost missen!

Schrijf je in en ontvang een e-mail zodra er een nieuw artikel online staat.

Tips toepassen in recepten

recepten HB - tekst

Koop mijn eerste boek!

Lauras Bakery_omslag_09.indd

De populairste en laatste artikelen

  • Popular
  • Comments
  • Latest
  • Today Week Month All
  • Oven: boven- en onderwarmte of hetelucht? Oven: boven- en onderwarmte of hetelucht?
  • Droog of plakkerig deeg werkbaar maken Droog of plakkerig deeg werkbaar maken
  • Botercrème een smaakje geven Botercrème een smaakje geven
  • Wat is het verschil tussen meel en bloem? Wat is het verschil tussen meel en bloem?
  • Alles over bladerdeeg hapjes bewaren Alles over bladerdeeg hapjes bewaren
  • Bakken met gevriesdroogd fruit Bakken met gevriesdroogd fruit
  • Siliconen of metalen bakvormen? Siliconen of metalen bakvormen?
  • Biscuit voorbereiden en bewaren Biscuit voorbereiden en bewaren
  • Verschillende soorten meringue Verschillende soorten meringue
  • Wanneer is mijn baksel gaar? Wanneer is mijn baksel gaar?
  • Today Week Month All
  • Cake of biscuit, wanneer gebruik je welke? Cake of biscuit, wanneer gebruik je welke?
Ajax spinner

facebook

Laura’s Bakery

Laura's Bakery

Op zoek naar heerlijke recepten waar je de handige baktips op toe kan passen? Die vind je op Laura's Bakery!