• Home
  • Over
  • Blog
  • Contact
    • Disclaimer
    • Privacyverklaring

Handige Baktips

De beste tips voor in de zoete keuken!

  • tips & trucs
    • Basiskennis
    • Decoreren
    • materialen
    • Omrekenen
    • technieken
    • Overig
  • Soort gebak
    • bonbons en truffels
    • brood
    • brownies
    • cake en taart
    • Cupcakes en muffins
    • ijs
    • koekjes
    • pancakes
    • schuimpjes
    • vullingen en toppings
  • Ingrediënten
    • Baking soda en bakpoeder
    • boter
    • chocolade
    • eieren
    • soorten bloem/meel
    • suiker
    • vanille
    • meer ingrediënten
    • ingrediënten vervangen
  • Bewaren

Kan ik een ingrediënt vervangen of verminderen

11 sepdoor Laura Kieft3

bloem 3a

Inmiddels kun je hier op Handige Baktips al vele artikelen vinden over het vervangen van ingrediënten. Of het nu om boter, bloem of eieren gaat, voor elk heb ik een lijstje met vervangers gemaakt. Toch krijg ik nog dagelijks vragen over het vervangen van ingrediënten in een recept, maar ook of ze bijvoorbeeld een ingrediënt kunnen verminderen. Omdat dit onderwerp dagelijks terugkomt, besloot ik een wat uitgebreider artikel te schrijven over de volgende vraag: “Kan ik een ingrediënt vervangen of verminderen?”

Ingrediënten vervangen

Alle vragen die ik krijg over het vervangen van ingrediënten kan ik eigenlijk op dezelfde manier beantwoorden. Recepten zoals ik die online zet, zijn precies zoals ik ze heb gemaakt. Ik heb hierbij niet geëxperimenteerd met vervangende ingrediënten en kan je dus ook niet met volle zekerheid zeggen of het werkt.

Natuurlijk, veel ingrediënten kun je gemakkelijk vervangen met een lekker baksel als resultaat. Maar houd wel in gedachten dat je resultaat altijd (iets) zal afwijken van het originele recept. Je gebruikt immers een ander ingrediënt. Het is onmogelijk om met een ander ingrediënt exact hetzelfde resultaat te krijgen.

Benieuwd wat voor vervangers je zou kunnen gebruiken? Kijk dan even op deze pagina, hier kun je klikken op het ingrediënt dat je wilt vervangen en vervolgens wordt je doorverwezen naar een lijstje vervangers en meer informatie.

Ingrediënten verminderen

Waar ik voor het vervangen van ingrediënten nog lijstjes online heb staan, heb ik totaal geen informatie over het verminderen van ingrediënten in een recept.

Het verminderen is weer heel iets anders dan vervangen. In sommige recepten kun je best een beetje minder suiker gebruiken als je dat wilt, maar vergeet niet dat ieder ingrediënt zijn functie heeft. Is het niet voor smaak, dan is het wel voor de binding en structuur van een baksel. Zomaar een ingrediënt weglaten kan dus niet, dan zul je echt op zoek moeten naar een alternatief recept dat daar speciaal voor is ontwikkeld.

Wil je een ingrediënt verminderen? Dan kun je daar het best mee experimenten. Begin niet te rigoureus door het direct te halveren, maar begin met een klein deel. Zo kun je steeds verder gaan en het recept ontwikkelen tot je de voor jou perfecte verhouding hebt gevonden.

Overigens loont het ook om de reacties onder een recept te lezen. Soms zijn anderen je al voor geweest met het vervangen of verminderen van ingrediënten en delen ze hun ervaring in een reactie. Heel erg fijn, want daar leren we allemaal weer van. Laat het zelf ook vooral weten als je met succes een aangepaste versie hebt gemaakt, daar helpen we elkaar mee.

liefs-laura-nieuwsbrief3

Dit vind je misschien ook leuk

Vervangers voor boter
Welke bloem gebruik je om te bakken?
Vervangers voor bloem
Wanneer is mijn baksel gaar?

In categorie: basiskennis, ingrediënten vervangen, meer ingrediënten3 Reacties

Over Laura Kieft

Bakkende zoetekauw | Likt beslagkommen uit | Bakken is niet moeilijk | Schrijft bakboeken | De Bakstrijd | Laurasbakery.nl

« Vervangers voor boter
Welke bloem gebruik je om te bakken? »

Reacties

  1. Maikel zegt

    26 september 2016 op 21:03

    beste.

    heb jij ook een recept voor chocolade biscuit. ?
    voor in de vorm te bakken

    vriendelijke groet

    Beantwoorden
    • Handige Baktips zegt

      30 september 2016 op 16:25

      In mijn boek staat hier een fijn recept voor, en anders kun je op Laura’s Bakery even naar de polkadot chocoladetaart zoeken. Daar gebruik ik ook een choco biscuit als basis.

      Beantwoorden
  2. Brigitte zegt

    20 december 2016 op 13:13

    Beste,

    Daar ik tarwe intolerant ben vervang ik bij al mijn recepten de tarwebloem door REX BLANDINK 100% spelt.
    Alles lukt exact hetzelfde en is zelfs nog lekkerder.
    Ik koop deze bij Vangansewinkel in Helchteren Limburg aan 3,10€ per kilo.

    Brigitte

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hi! Ik ben Laura en hier op Handige Baktips verzamel ik voor jullie – je raadt het al – de handigste baktips en de leukste weetjes op bakgebied. Vanaf nu geen misbaksels meer in de keuken, met deze tips gaat het zeker lukken! Liefs, Laura

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Bestel mijn tweede boek

Bestellen | Meer informatie

Nooit meer een blogpost missen!

Schrijf je in en ontvang een e-mail zodra er een nieuw artikel online staat.

Tips toepassen in recepten

recepten HB - tekst

Koop mijn eerste boek!

Lauras Bakery_omslag_09.indd

De populairste en laatste artikelen

  • Popular
  • Comments
  • Latest
  • Today Week Month All
  • Oven: boven- en onderwarmte of hetelucht? Oven: boven- en onderwarmte of hetelucht?
  • Droog of plakkerig deeg werkbaar maken Droog of plakkerig deeg werkbaar maken
  • Botercrème een smaakje geven Botercrème een smaakje geven
  • Wat is het verschil tussen meel en bloem? Wat is het verschil tussen meel en bloem?
  • Alles over bladerdeeg hapjes bewaren Alles over bladerdeeg hapjes bewaren
  • Bakken met gevriesdroogd fruit Bakken met gevriesdroogd fruit
  • Siliconen of metalen bakvormen? Siliconen of metalen bakvormen?
  • Biscuit voorbereiden en bewaren Biscuit voorbereiden en bewaren
  • Verschillende soorten meringue Verschillende soorten meringue
  • Wanneer is mijn baksel gaar? Wanneer is mijn baksel gaar?
  • Today Week Month All
  • Cake of biscuit, wanneer gebruik je welke? Cake of biscuit, wanneer gebruik je welke?
Ajax spinner

facebook

Laura’s Bakery

Laura's Bakery

Op zoek naar heerlijke recepten waar je de handige baktips op toe kan passen? Die vind je op Laura's Bakery!